resepi pasta pedas dan masam berkrim

Sebabkan bolognese terlalu cliche manakala carbonara pulak terlalu memuakkan so resepi ni khas buat korang2 yang sukakan kelainan.Ada rasa masam dan pedas sebagai penambah rasa. Senang, mudah dan cepat

Ingredients: Any pasta Minyak Cili Bawang putih Meatloaf Bawang Holland (potong dadu) Tepung Susu Garam Gula Cheese Black pepper Lemon Broccoli (dicelur)
Kiub pati ayam
Mix herbs
Pasta (direbus sehingga lembut)

Cara-caranya:

1. Tumis bawang putih & cili. Kalau takut pedas sangat, cili tu ketuk je tak payah potong. Nak sedap lagi, boleh guna butter (minyak sikit)

2. Masukkan kiub pati ayam

3. Masukkan bawang holand

4. Masukkan all-purpose flour. Jangan masukkan banyak, separuh sudu pun cukup. Lepas tu gaul cepat-cepat takut berketul karang jadi cucur mini

5.Lepas tepung tadi dah sebati, you masukkan susu pula. Jangan banyak sangat. Let it simmer for a while.

6. Garam dan gula secukup rasa, ikutlah kalau kelantan banyak sikit kot

7. Masukkan cheese, biarkan kejap lepas tu kacau sehingga sebati. nak senang pakai cheddar, lepastu kalau nak nampak lekat2 sikit bolehlah tambah mozzarella (sebab rasa mozzarela kurang)

8. Masukkan blackpepper. kalau blackpepper yang tumbuk tu lagi rasa

9. Gaul sampai sebati then perahkan sikit lemon juice untuk bagi rasa masam, kalau suka masam lagi boleh lah tambah banyak sikit

10. Masukkan broccoli dan api dah boleh tutup, gaul manja-manja je so broccoli tu tak hancur.

11. Bolehlah dihidang bersama pasta



sumber: twitter@annurmasud

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Spicy Butter Milk Chicken 😋

FOOD HUNTING di KUANTAN